Kahvinpapuja
Ravinto

Pahis nimeltä kahvi

Entä jos hyvinvoinnin tavoittelu saa voimaan huonosti? Jos vaikka paastoon valmistautuessa irrottautuu kahvista ja neljä päivää kuluu kärvistellessä. Olen kerran aikaisemmin lopettanut runsaan – siis todella runsaan – kahvinjuonnin kertalaakista, ja kärsinyt toisena kahvittomana päivänä elämäni kauheimman päänsäryn. Eivät auttaneet pillerit. Nyt hyvinvointia muillekin suosittelevana ituhippihenkilönä ajattelin lopettaa fiksun loivasti. Muki päivässä, puoli mukia päivässä, ei yhtään päivässä.

Muki- ja puolimukipäivinä vaivasi suunnaton väsymys vähän ennen lounasta. Oli lähestulkoon mahdotonta keskittyä töihin ja ylipäänsä pysyä hereillä. Ensimmäisen ei yhtään -päivän iltana alkoi tuntua lievää jomotusta otsalohkossa, mutta särkylääke auttoi nukahtamaan. Sitten toisena ei yhtään -päivänä, eli tänään: koko päivän mittainen jomotus. Ei niin massiivinen kuin muinoin, mutta riittävän ikävä.

Vaan kärsiihän sitä hyvinvoinnin vuoksi, eikö? Kamala aine, kun aiheuttaa tällaisia vieroitusoireita. Varmasti terveydelle turmiollinen. Päänsärkyisenä mutta itseeni tyytyväisenä etsiskelin tietoja pahiksesta:

Kahvin juominen suojaa diabetekselta. Kupponen päivässä vähentää sairastumisriskiä kymmenellä prosentilla. Myös Parkinsonin tautia on todettu vähemmän kahvinjuojilla kuin kahvia juomattomilla. Aivohalvauksen riski pienenee, kun juo viisi kupillista kahvia päivässä. Kofeiini parantaa lähimuistia ja korjaa muistihäiriöitä. Noin neljä kupillista päivässä juovilla senioreilla on 60 prosenttia muita pienempi riski saada dementia.

Osui ja upposi. Isäni menehtyi Alzheimerin tautiin 58-vuotiaana ja hänen äitinsä dementoitui jo nelikymppisenä. Ehkäpä palaan paaston jälkeen kahvikaisojen jengiin.

Eikö mitään soraääniä löytynyt? Melko mietoja. Kahvi saattaa pahentaa vatsahaavatautia, ja se heikentää kalsiumin imeytymistä – jos juo yli viisi kuppia päivittäin. Runsas kahvin juonti voi myös kuulemma lopetettaessa aiheuttaa vieroitusoireita.

Ei kai.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *