Nainen kohotta kuohuviinilasia veneessä. Takana purjeet ja meri.
Ravinto

Tipaton syyskuu

Jeeeeee: sain ehkäpä paastokaverin! Avotytärpuoli ilmoitti, että paasto kiinnostaa kovasti. Hänen pitää vain löytää sopiva ajankohta kalenteristaan jalkapallon ja työharjoittelujen lomasta. Toivottavasti löytyy! Olisi huippua jakaa paastokokemuksia Marikan kanssa!

Tämän ilouutisen myötä aloitus siirtyy tuonnemmaksi, vähintään syyskuun 12. päivään, mutta pitkä valmistautumisaika on vain plussaa. Kahvista siis pääsin irti (huh). Seuraava nautintoaine, jonka hana pitää kääntää kiinni, on alkoholi. Sekä nuoruuden paastoraamattuni (Marikka Brunila, Helena Mäkelä: Iloa ja terveyttä paastosta, WSOY 1984) että netistä löytyneet ohjeet kehottavat tekemään niin jo hyvissä ajoin ennen paastoa. En vain löytänyt tarkempaa ohjetta; tarkoittaako hyvissä ajoin viikkoa, kahta viikkoa vai kuukautta?

Voin vain kuvitella, miten sekaisin alkoholista menisi, jos sitä hörppisi kesken paaston. Hyvissä ajoin ennen paastoa lopettaminen rauhoittaa elimistön ja edistää puhdistusprosessin alkamista. Jos maksa käsittelee alkoholia, se ei saa levätä. Alkoholi myös aiheuttaa nestehukkaa, joka vaikuttaa munuaisiin ja yleisemminkin terveydentilaan.

Jaa-a. Mitenkähän koko tähän hyvinvointihankkeeseen sopivat eilen veneellä nautitut drinkit? Huonosti – ja hyvin. Olen näiden moninaisten vuosikymmenten aikana päätynyt ravintoaineiden osalta sellaiseen ajatteluun, että mitään ei tarvitse kokonaan välttää paitsi absolutismia. Kyse on määristä. Tilanne olisi tietysti toisenlainen, jos sairastaisin esimerkiksi keliakiaa tai olisin pähkinäallergikko.

Tykkään käyttää alkoholia. Tuntuu melkein sopimattomalta kirjoittaa näin. Pidän nousun kepeydestä. Siitä, että jalat ovat tukevasti ilmassa, pienten asioiden kuolemanvakavuus alkaa hymyilyttää, ja kaikki ihmiset vaikuttavat oikeastaan aika mahtavilta. Tähän vaiheeseen kannattaisi aina tietysti lopettaa. Jos jatkaa… no, kaikki me tiedämme epämukavien seurausten kirjon riippumatta siitä, juommeko itse vai emme. Kulttuurimme on sen verran alkoholin kyllästämä.

Hyvinvointiprojektin alkoholitavoite voisi ollakin se, että ituhippimummo vain liihottelee tuolloin tällöin. Pari-kolme drinkkiä esimerkiksi venelauantaina on ok. Mutta se kysymys, milloin pitää lopettaa ennen paastoa… Jos paasto alkaa torstaina 12.9., voisi drinksut julistaa pannaan noin puolitoista viikkoa aikaisemmin. Myöskään paastoa seuraavana viikkona ei ole hyvä rynnätä skoolaamaan Siis… (kelaa kalenteria) käytännössä syyskuusta tulee holiton.

Terveydeksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *