Keho / Koti / Mieli / Ravinto

Viisi askelta kaamoksen yli

Kaamosajan kynnyksellä tilannekatsaus: Paaston lopettamisesta on nyt kulunut viikko. Syksyn hyvinvoinnin pohjatyö on siis tavallaan tehty. Tuloksia yritän vaalia syömällä pieniä annoksia noin kolmen tunnin välein. Enimmäkseen tuoretta kasvista, seurana kevyttä proteiinia. Kaurapuuro-hedelmäkupposia, kookosöljyleipäsiä, pähkinöitä ja manteleita. Absolutisti en ole minkään suhteen, joten yritin yhdellä aterialla pureskella jopa kapun pihvin reunaa. Tai sitten se oli kengänpohja. Palasin kasvisproteiiniin, kananmunaan ja katkarapuihin.

Kaamossuunnitelman askel numero kaksi on kirkanvalolasit. Niitä siis alustavasti jo kokeilin paaston aikaan, mutta päätin lykätä aloittamista tuonnemmaksi. Nyt on se ajankohta. Olen kolmena arkiaamuna tehnyt askareita kirkasvalot silmillä kahdenkymmenen minuutin ajan. Kätevää: en ole sidottu kyyhöttämään lampun äärellä, vaan voin tehdä lähes kaikkia aamutouhuja estoitta – paitsi sutia väriä ripsiin tietty. Sen voi tehdä vasta lasien sammumisen jälkeen. Ensi viikolla pidennän ajan puoleen tuntiin. Valitsin lasien käyttövaihtoedoista sen, jossa hoitoa otetaan 3-5 kertaa viikossa läpi pimeän kauden. Mahdolliset tulokset näkyvät tietysti vasta aikojen kuluessa.

Kolmaskin askel on otettu. Aloitin d-vitaamiinipillerit. Kun kirkasvalolasit silmillä imeskelee sitruksen makuista d-vitamiinia aamutuimaan, voi ajatella olevansa miniaurinkolomalla. Settiin voisi tietysti lisätä latinomusiikkia ja pahanmakuista kahvia. Tuoreessa muistissa on tosin kahvinjuonnin lopettamista seurannut päänjomotus. Lipittelen kahvia vain silloin tällöin, ettei synny riippuvuutta.

Askel numero neljä voi olla äkkiseltään yllättävä: Se liittyy sisustukseen. Tällä hetkellä ulkona on menossa jäähyväiset vihreälle -bileet. Värien ilotulitus on huimaa – mutta juhlan kääntöpuoli on se, että vihreys tulee katoamaan – havunneulasten tummaa vihreää lukuunottamatta. Siunattu edes se! Jotakin liikuttavaa on minusta siinä, että täällä pohjoisen oloissa lehdet selviytyvät vain, jos ne ovat vaatimattoman värisiä kovia piikkejä. Onko tässä ehkä jotakin rinnakkaista pohjoisen kansan mielenlaadun kanssa… Oli miten oli, vihreysasian pohtimisen myötä keksin idean: Kun vihreä katoaa ulkoa, tuon sitä sisään!

Seuraavaksi vuorossa ovat isot tyynyt. Myös viherkasveja lisään sisustukseen. Noiden verhojen hankkiminen tuotti vähän päänvaivaa. Minulla oli selkeä mielikuva siitä, mitä halusin: todentuntuista printtikangasta, joka tuo metsän liki. Verhojen äärellä tuntuisi siltä kuin voisin todella lähteä kävelemään metsän uumeniin. Löysin etsimäni lopulta hollantilaisesta verkkokaupasta. Sanakirjalla oli käyttöä… Vähän vaivasi huono ilmasto-omatunto, kun tilasin matkojen päästä, mutta toisaalta: Olen ajatellut skipata marraskuisen etelänmatkan ja selviytyä näiden hyvinvointiaskelten avulla pimeyden tuolle puolen. Ehkä näin rääkkään ilmastoa kuitenkin lentämistä vähemmän.

Viides askel liittyy myös sekä kaamokseen että ilmastoon. On helppo ruokkia mielikuvitusta ja tehdä matkoja uskomattomiin maailmoihin, kun kadun toisella puolella sijaitsee:

Onko sinulla lisää ideoita askeliksi tälle kaamosmatkalle? Kiitollisena otan vastaan jokaisen vinkin!

Comments

Anna
30 syyskuun, 2019 at 5:31 am

Ihana kirjoitus mummo! Otan kans kohta kirkasvalolampun käyttöön työpöydän reunalle. Lisäisin tähän kiitollisuuden tunteen, hetkessä elämisen ja lapsen tai lemmikin kanssa leikkimisen. Ja joogan. Mulla onkin joogahuoneen sisustusprojekti alkamassa ja etsin juuri tuollaista tapettia, mutta verhot voisi myös toimia. Mistä tilasit omasi?  peppiainoilona
  30 syyskuun, 2019 at 10:02 am

  Hienoja lisäyksiä; kiitos, Anna! <3 Olen myös silloin tällöin joogaillut nettiopettajan avustuksella. Siitä jos kehittäisi vielä säännöllisemmän tai ainakin tiheämmin toistuvan aktiviteetin, ehkäpä hyvinkin valaisisi mielen syksyä! Jatkoon! Puhumattakaan kiitollisuudesta Se on varmasti tunne, jota kannattaa tavoitella. Jos kirjoittaisin eteisen liitutaululle joka päivä yhden kiitollisuuden aiheen... Tms. Mietintämyssyyn! Allergiasyistä meillä ei ole lemmikkiä, mutta lasten kanssa leikkimistä mummo voi tietty toteuttaa versiona 2. Ts. leikkii lapsenlasten kanssa. 🙂

  Se hollantilainen verkkokauppa, josta lopulta siis löysin mielikuvaani vastaavat verhot:
  https://m.nl.aliexpress.com/item/32827977871.html?trace=wwwdetail2mobilesitedetail&fbclid=IwAR09T5cIvLb_aJ8RGqsTQAv8bwK2XIb467Vy6opiSVDK5telCtXLiBXAisA

  Joogahuoneen sisustaminen on varmasti mukavaa puuhaa. Valoa, iloa ja seikkailumieltä kaamokseen!

  PeppiVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *